» Kapry z ľadovcového jazera.

Kapry z ľadovcového jazera.

 

Týždeň pri severotalianskom jezere Lago Di Pusiano neznamenal pr štvoricu kaprárov zo Slovenska objavovanie neznámeho terénu. Z predchádzajúcich dvoch výprav vedeli, že si prídu na svoje.

Autor: Igor Turanec

Foto: MKproCarp


 

Dostať na breh kapry z tohto 650-hektárového jazera s režimom chyť a pusť si vyžaduje nielen fyzické úsilie, ale aj značné majstrovstvo. Lago Di Pusiano sa vyznačuje mimoriadne čistou vodou. Lovné miesta sa objednávajú vopred podľa poradovníka. Prísne pravidlá určujú správanie na brehu, používanie náčinia, plavidiel, zaobchádzanie s úlovkami.

 

BOILIESÁCI: Minulý rok v jeseňi ulovili na Pusiane počas jedného týždňa štyria slovenský rybári - Miro Kaniak starší so synom, s Dodom Polákom a Mirom Kalužom - asi 60 kusov kaprov. Na vnadenie minuli okolo 250 kilogramov boilies výlučne vlastnej výroby.

Pri tohtoročnej májovej výprave vystačili v jarnej, ešte neprehriatej vode s polovičnou dávkou boilies. Jarnú rybačku na Pusiane zmanažovali neúnavný Miro Kaluža, ktorý vopred rezervoval lovné miesto, a Miro Kaniak, známy výrobca boilies, no predovšetkým rytiersky šporový rybár. Na výpravu tentoraz vyrazili spolu s Braňom Križanom a Peťom Schmidtom.

Vďaka regulácii poplatkového lovu nie je na brehu jazera s obvodom asi 11 kilometrov tlačenica a pri vode kraľuje pohoda. Lovných miest je 28, no tri sa v súčastnosti nevyužívajú, kedže sa nachádzajú v území vtáčej rezervácie.

Zaujímavé je, že kaprárčinu prenechávajú domáci rybári platiacim hosťom, zato často lovia priamo pri kaprárskych bójkach prívlačou z člna jalce, pstruhy, zubáče a ostračky.

 

TORTÚRA: „Chalani,“ apeloval Miro Kaniak na spoločníkov pred cestou do Tialianska. „Po zime sú na brehoch Pusiana mnohé cesty zaplavené. Na lovné miesto sa musíme preplaviť člnmi. Balíme preto iba minimum vecí, aby sme sa pomestili.“

„Ibaže bivakovať sedem dní s minimálnou batožinou je ilúzia,“ usmieva sa Braňo Križan. A tak členov kaprárskeho tovarišstva neminuli peripetie s redukovaním batožiny a náčinia.

Po ceste dlhej tisíc kilometrov prišli na miesto. Unavení, nevyspaní, ale plný kaprárskeho nadšenia.

 

PLYTČINY: Lago Di Pusiano s alpskými horami v pozadí pripomína obrovské tatranské pleso. V kamenistom a štrkovom podloží ho vyhĺbil putujúci pradávny ľadovec. Jazero dosahuje hĺbku až 28 metrov, no zo stredu pozvoľna stúpa k okrajovým štrkovým plytčinám, prerasteným miestami tŕstím. Na dne s jemným nánosom bahna sú korýtka a vidno aj cestičky, po ktorých putujú.

Účastníci slovenskej expedície vyvážali nástrahy na štrkové pole v hĺbke 2 až 2,5 metra a asi 150 až 200 metrov od brehu, neďaleko ústia potoka Lambrone, ktorý v zátoke mierne kalí vodu. Na iných miestach však vďaka čírej vode pozorovali pod hladinou zubáče na „hniezdach“.

Kapry zastihli rybári ešte pred jarným neresom. Používali vlasce s priemerom 0,35 milimetra s koncovými fluorokarbónovými nadväzcami 0,50 milimetra rozličných dĺžok.

 

PO ZÁPLAVE: Partia bivakovala na rovnakom mieste ako minule, ale o niečo vyššie, až na okraji pobrežnej vegetácie, lebo brehy jazera boli pod vodou. V dôsledku jarných zrážok, topenia snehu a ľadovcov sa voda zdvihla asi o meter. Počasie im prialo. Cez deň dosahovali teploty 17 stupňov Celzia, v noci neklesali pod 6 až 8 stupńov. Občas bolo hmlisto a nad jazerom a horami sa striedalo slnko so silnými jarnými búrkami. Počas pobytu spotrebovali len 120 kilogramov 24-milimetrových boilies na vnadenie z dielne Mira Kaniaka. Vnadili striedmo. Podľa nich o úspechu či neúspechu nerozhodovali farby boilies, ale skôr chuťové komponenty z kvalitných prírodných materialov.

 

REKORDÉR: Brehy Pusiana lemujú cesty vedúce k jazeru, plážam a obydliam. Okolo neho je roztrúsených asi pol tucta dediniek. V každej z nich sú minimálne dva kostoly, z ktorých sa nad hladinou jazera ozýva vytrvalý hlahol zvonov. „Hoci ranné a večerné vyzváňanie kostolov trvalo aj dve hodiny, rybám očividne neprekážalo,“ smeje sa Miro, „keďže naša výprava zdolala za sedem dní 42 kaprov, s celkovou hmotnosťou 572 kilogramov. Braňo začínal sériu 10,5-kilogramovým úlovkom a jeho najväčší úlovok mal 21,80 kilogramu,“ bilancuje M. Kaniak. S kaprom ktorý vážil 24,30 kilogramu, sa práve on stal rekordérom výpravy. Peťo Schmidt zdolal niekoľko kaprov nad 15 kilogramov a jeho novým osobným rekordom sa stal 22,80-kilogramový šupináč. Najviac kaprov sa podarilo zdolať Mirovi Kalužovi, ktorý svoju sériu zakončil 19,70-kilogramovým šupináčom. Medzi úlovkami natrafili len na dva lysce. Najväčšiu frekvenciu záberov zaregistrovali od siedmej hodiny večer do ôsmej ráno. „Pri vode sme kmitali a pre časté zábery sme nedovarili ani jednu večeru,“ upresňuje Braňo, osvedčený kuchár na každej výprave.



YTU4M2JkND